In de serie artikelen over je nieuwsbrief deze keer “welk nieuwsbrief-systeem ga je gebruiken’ over welk systeem voor jou gaat werken. Eerder in deze serie een artikel met tips over de inhoud en een artikel over hoe je meer mensen op je lijst krijgt.

Er zijn talloze systemen om je nieuwsbrief mee te maken van gratis (meestal tot een bepaald aantal inschrijvingen) tot betaald. Vul op google maar eens nieuwsbrief systeem in en het duizelt je misschien al snel. Ik beperk me hier tot de systemen die ik ken of waar ik weleens van gehoord heb. Mocht je een ander systeem gebruiken en er iets over willen vertellen, voel je dan vrij een reactie te geven!

Nederlandse systemen:

Gratis

Ik ken persoonlijk geen gratis Nederlands ondersteunde systemen. Wel een aantal systemen die de eerste maand gratis laten kennismaken. Ken jij ze wel dan lees ik dat graag in de reacties hieronder.

Betaald

www.autorespond.nl

Buitenlandse systemen:

Gratis

www.mailchimp.com (tot 2000)

www.ymlp.nl (tot 1000)

Betaald

www.Aweber.com

www.infusionsoft.com

Hoe bepaal je nu welk systeem je gaat gebruiken

Eerst wat vragen om aan jezelf te stellen zodat je wat gemakkelijker je keuze kunt maken.

 • In welke taal wil je je vragen kunnen stellen (Nederlands of Engels)
 • Op wat voor manier wil je je vragen kunnen stellen mocht je er zelf niet uitkomen (telefoon, e-mail, chatfunctie)
 • Hoeveel mensen ga je voor je eerste nieuwsbrief importeren in het systeem (kun je nog een gratis nieuwsbrief versturen of zit je meteen aan een betaald systeem vast)
 • Hoeveel geld heb je ervoor over
 • Wil je ook automatisch een cadeautje sturen aan de mensen die je nieuwsbrief gaan lezen (autorespond functie)
 • Wil je het systeem alleen gebruiken voor je nieuwsbrief of wil je er ook andere dingen mee gaan doen, denk aan het verkopen van producten of het maken van een e-learning waarbij je op gezette tijden iets verstuurt aan je klant.
 • Hoever wil je gaan in statistieken, wat wil je weten over je lezer
 • Zijn er specifieke systemen waarmee je wilt kunnen koppelen

Heb je nu deze aandachtspunten op een rijtje gezet dan kun je je keuze maken. Mocht je hulp willen bij de keuze, plan dan een kennismakingsafspraak in, dan help ik je erbij!

3 Reacties
 1. Hoi Judith,

  Handig om dit eens in een overzicht te zien.

  YesHello.nl is een andere optie. Nederlands, maar ook internationale opties. Dit systeem is zeer gebruikersvriendelijk CRM waarmee je dus kunt mailen (nieuwsbrieven) en SMS-acties kunt doen. Geen autorespoders zoals Aweber.

  Is opgericht door de man die diverse succesvolle sites heeft gestart, ik dacht Nu.nl en zo.

  • Hoi Marcel,
   Dank je wel voor je reactie en je tip! Ik zal eens contact met ze opnemen, het ziet er zo op het eerste gezicht handig uit, heel jammer van de autoresponders. Zeker voor mensen die een e-book bij hun nieuwsbrief kado willen doen of veel trainingen of workshops geven, dat lijkt niet te kunnen.

 2. @Jan, vooral van te voren kijken wat je nodig hebt en waar je denkt behoefte aan te hebben. Soms kom je dan op een andere keuze dan je nodig hebt voor de korte termijn. Vooral interfaces met andere systemen is goed om naar te kijken.

  Ik deel overigens de matig in gebruikersvriendelijkheid van Mailchimp niet. Waar heb je/hebben jullie dat op gebaseerd?

Geef een reactie