In mijn beeld van marketing kies je een ideale klant. Je maakt je eigen leven een stuk gemakkelijker door een keuze te maken. Je weet dan steeds beter waar jouw klant mee worstelt, maakt met gemak nieuwe producten en weet waar jouw klant te vinden is.

Die keuze maak je voor je bedrijf en per product kun je ook een subdoelgroep kiezen. Zo kan een serie trainingen die je maakt elke keer net wat verschillend zijn qua wie je daar het best mee kunt helpen. Lees in dit blog enkele tips voor het bepalen van die ideale klant.

Weet je eenmaal wie je ideale klant is, dan weet je ook van wie je een antwoord of reactie serieus moet nemen en van wie niet. Stel dat je een nieuw zakelijk idee hebt, je wilt dat graag toetsen. Van wie neem je de mening serieus, van je ideale klant of van de buurvrouw?

Je weet welke toon je kunt aanslaan
Zo maak je steeds betere afwegingen en kun je telkens meer verfijnen in je aanbod. Je weet welke toon je kunt aanslaan. Gebruik je formele taal omdat je werkt met protocollen, advocaten, notarissen of voor de overheid? Is jouw tone of voice informeel omdat jouw doelgroep dichtbij jou ligt en jij je daarom gemakkelijker kunt uitdrukken? Ik zou me niet kunnen voorstellen dat ik de hele dag heel formeel zou schrijven. Dat past niet bij me, dan zou ik mezelf tekortdoen. Dat is een belangrijk element voor mij in mijn doelgroepkeuze.

6 Tips
Hoe leer je die ideale doelgroep nu goed kennen? Ik geef je een aantal tips:

  1. Onderzoek waar je doelgroep is. Op welke social media kun je jouw doelgroep vinden, in welke groepen zijn ze actief online? Neem deel aan die groepen/communities op social media.
  2. Kom met ze in contact door hun vragen te beantwoorden.
  3. Stel ze vragen over waar ze tegenaan lopen, interview jouw ideale klant.
  4. Luisteren ze podcasts en van wie? Kun jij door diegene geïnterviewd worden?
  5. In welke regio of in welk land woont je doelgroep? Zijn er netwerken waarvan ze lid zijn en kun jij daar ook aan deelnemen?
  6. Maak een vragenlijst of poll en vraag of ze die willen invullen.

Een poll is overigens een mooi middel om in je nieuwsbrief te zetten. Bereid je wel goed voor. Je wilt het liefst natuurlijk waardevolle antwoorden. Stel je vragen zo neutraal mogelijk, zodat ze de vrijheid voelen om echt hun eigen antwoorden te geven. Bedenk ook wat je voor hen kunt doen als beloning voor hun tijd.

Door de antwoorden die je op de vragen krijgt op een rij te zetten, heb je nog beter inzicht in jouw ideale klant. Zo weet je tegen welke problemen jouw abonnees aanlopen en kun je daarop je producten aanpassen en maken. En het is natuurlijk enorm leuk en energiegevend om je doelgroep te spreken, om met jouw fans in verbinding te zijn. Tenminste, ik word daar altijd erg blij van!

Boek Verbindende e-mailmarketing

Mijn boek
Dit en meer lees je in mijn boek ‘Verbindende e-mailmarketing – alles over het versturen van een succesvolle nieuwsbrief’.

Hier kun je jouw exemplaar bestellen.